Lubię pieczona golonkę ( nawet
bardziej niż gotowaną ). Robiłam ją już różnie .Po bawarsku, ,, na dziko „ Tym
razem sprawdziłam jak się sprawdzi Garnek rzymski .
Czas :2,5godziny + 12 godzin
marynowanie
Składniki :
1,2 -1,5 kg golonki
1/3 szklanki oleju
3 łyżki oleju sojowego
2 łyżki konfitury z gorzkich
pomarańczy
1 łyżka mielonej słodkiej
papryki
½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
4 ziarna jałowca
2 cebule
1 jabłko
2 łyżki smalcu
Golonkę umyć , oczyścić skórę
.Ostrym nożem ponacinać skórę w kratkę . Z oleju, sosu sojowego, papryki,
konfitury, pieprzu, majeranku zrobić pastę .Natrzeć nią mięso dobrze wcierając
przyprawy w nacięcia i pod skórę . Zostawić na 12 godzin w lodówce .
Na patelni rozgrzać smalec i
obsmażyć na nim golonkę ze wszystkich stron , tak by się zarumieniła .
Garnek rzymski namoczyć na 15
minut .Ułożyć obsmażoną golonkę , podlać ½ szklanki wody .Włożyć liście
laurowe, ziele angielskie i jałowiec , pokrojone w plastry cebulę , resztę
marynaty , jabłko .Wstawić garnek do zimnego piekarnika .Nastawić piekarnik na 100
stopni .Po osiągnięciu tej temperatury podkręcić na 180 stopni , a potem na
230. Piec 2,5 godziny . Wyjąć golonkę z
sosu .Sos można przetrzeć przez sito by zrobił się kremowy .Golonkę przedzielić
na porcje usuwając kość lub podać w całości .
Podawać z pieczywem ,
ziemniakami puree lub kluchami – jak kto lubi
Zamiast konfitury z gorzkich
pomarańczy można użyć powideł śliwkowych lub miodu użycie konfitur lub miodu do
marynaty nie powoduje wcale tego, że mięso jest słodkie .
Taką golonkę można oczywiście
piec w tradycyjny sposób – trzeba ją tylko w trakcie pieczenia podlewać jak
każde mięso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz