wtorek, 22 listopada 2011

Groch z kapustą Buleńki

Potrawa z kuchni staropolskiej . Doskonały dodatek do gotowanej golonki .
Składniki :25 dag kiszonej kapusty
                   10 dag łuskanego grochu
                   1 kostka bulionu drobiowego Knorra
                   1 łyżka masła
                   pieprz mielony
                   kminek

Groch namoczyć na 2 godziny .Gotować w wodzie której się moczył do miękkości .Odcedzić . Kapustę przepłukać by nie była za kwaśna , zalać wodą , dodać kostkę bulionową i gotować przez 30 minut. Odcedzić . Dodać groch . Wymieszać . Włożyć masło. Chwilę zasmażać . Doprawić kminkiem i mielonym pieprzem .

Jeśli groch z kapustą  ma być podawany do kluch można dodać do niej wysmażony na skwarki boczek z tłuszczem od smażenia ( zamiast masła ). 

Brak komentarzy: