czwartek, 3 listopada 2011

Kiwano z kozim serem


Ogórek Kiwano zwany też rogatym ogórkiem, lub rogatym afrykańskim melonem . W smaku skrzyżowanie ogórka, kiwi z lekką nutką banana . Kwaskowaty - orzeźwiający .
Czas : 5 minut
Składniki :
1 owoc Kiwano
12 łyżeczek koziego sera ( z tych delikatnych - kremowych )
krakersy lub ,, ołatki " lub cieniutkie słonawe wafelki

W zasadzie nic nie trzeba przy tej przekąsce robić . Kiwano umyć dobrze .

Przekroić na pół .

Osobno  podać kozi ser ( w miseczce ) i ,,ołatki ".
Jemy nabierając łyżeczką miąższu Kiwano i koziego sera i kładąc sobie na krakersa ( ,,ołatek " lub inny rodzaj chrupkiego pieczywa ) .
Można też jeść z białym serem krowim i miodem tak jak nasze ogórki .


O Kiwano można poczytać TU

4 komentarze:

vena7 pisze...

niestety nigdy nie jadłam takiego owocka..ciekawe jak smakuje.przy najbliższej okazji muszę zakupić i posmakować.

Unknown pisze...

To nie owoc a warzywo . Smakuje jak skrzyżowanie mocno dojrzałego ogórka z kiwi i nutką banana .Jest kwaskowaty . Można by z niego zrobić nawet mizerię . Ale jednocześnie można polać miodem i tak zjeść . Pochodzi z rodziny melonowatych więc można by owinąć go w szynkę parmeńską . Sama nie wiem .Dawałam do chłodnika na wierzch do dekoracji .

Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarek pisze...

Ja nawet nigdzie nie widziałam w sklepie tego warzywka ale będę się rozglądać...wygląda pysznie:-)

thiessa pisze...

Jakos nie dopatrzylamm sie w kiwano smaku banana i kiwi, chociaz faktycznie pisza, ze tak smakuje. Moje, wyhodowane na dzialce smakowalo jak ogorek, ale tez inaczej wygladalo. Bylo zielone. Ciekawe, czy to kwestia gatunku.