wtorek, 1 listopada 2011

Kotleciki z gotowanego kurczaka w sosie chrzanowo-jabłkowym


Bardzo proste danie - a co ważne można wykorzystać drobne kawałki gotowanego kurczaka .
Czas: 15 minut
Składniki :
kotlety z gotowanego kurczaka ( po 2 na porcję )
2 łyżki klarowanego masła
1/2 dużego jabłka
4 łyżki utartego chrzanu ( gotowy ze słoiczka sprawdzonej firmy )
1 mała śmietanka słodka 18 %
1/2 szklanki wrzącej wody
1/2 kostki bulionu drobiowego ( Knorra )
1 -2 płaskie łyżki mąki ( zależy czy lubimy sos mniej lub bardziej gęsty
cukier do smaku
sól do smaku


Jabłko obrać i usunąć gniazdo nasienne - utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach .

Kostkę bulionową zalać wrzątkiem i rozpuścić .

Roztopić klarowane masło w garnuszku lub na głębokiej patelni. Włożyć utarte jabłko i chrzan.Smażyć mieszając 1 minutę . Posypać mąką . Wymieszać . Wlać śmietankę .Zamieszać . Dolać bulion . Zagotować . Jeśli jest za gęsty dodać odrobinę zimnej wody i znów zagotować.

Doprawić do smaku szczyptą cukru i soli .Włożyć kotlety .Przykryć i dusić na małym gazie przez 5 minut .

Ta porcja sosu wystarcza dla 4 osób . Połowę odłożyłam , ostudziłam i zamroziłam - będzie do innego dania już gotowy .
Kotlety miałam zamrożone - robione wg przepisu ,, Kotleciki z gotowanego kurczaka".
Ja to nazywam ,, przejściowe obiady " - robię jeden obiad - połowę zamrażam - potem do tego co było zamrożone coś dorabiam ( sos , kluski , jarzynkę ) i połowę tego co dorobiłam zamrażam - potem dorabiam coś do tego dorobionego w podwójnej porcji ....i tak w koło Macieju .Ułatwiam sobie pracę . A czasem wyciągam po prostu  różne pakuneczki ( mięso , kluski , jarzynkę i sos ) i mam obiad gotowy .

Podałam z makaronem szpinakowym

1 komentarz:

elvira pisze...

Smakowicie wygląda, no i jest tu odpowiedź na odwieczne pytanie, co zrobic z resztkami kurczaka, pozdrawiam