sobota, 5 listopada 2011

Kotlety rybne w kwaśnej galarecie z papryką


Propozycja na zimną przekąskę z rybnych kotletów. Ja jak smażę takie kotlety zawsze 2-3 odkładam i potem robię w galarecie ( do zjedzenia już lub zawekowane na potem ).


Czas : 20 minut

Składniki :

2-3 gotowe kotlety rybne
1 cebula
½ czerwonej papryki
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki oleju
1 szklanka wody + ¼ do namoczenia żelatyny
¼ szklanki octu
Pieprz mielony
Cukier
1 kostka bulionu rybnego ( lub warzywnego ) Knorra
3 płaskie łyżeczki żelatyny

Na oleju podsmażyć na złoto pokrojoną w piórka cebulę .Dodać paprykę pokrojona w paseczki i chwilę podsmażać. Przełożyć do garnka .Zalać wodą .Dodać ocet, kostkę bulionową , szczyptę pieprzu i cukru. Gotować 5 minut. Żelatynę namoczyć w ¼ szklanki wody , a potem rozpuścić w zalewie. Kotlety ułożyć w miseczce ( lub słoiku )- można je przekroić na pół wzdłuż .Zalać zalewą , posypać pokrojoną natką pietruszki. Zostawić do wystygnięcia , a potem wstawić do lodówki . Zostawić na 12 godzin .
Jeśli zalewamy kotlety w słoiku na potem , to zamknąć słoik .Wekować 15 minut. Zostawić i następnego dnia powtórzyć wekowanie następnego dnia .Trzymać w lodówce 

Brak komentarzy: