Propozycja na zimną przekąskę z
rybnych kotletów. Ja jak smażę takie kotlety zawsze 2-3 odkładam i potem robię
w galarecie ( do zjedzenia już lub zawekowane na potem ).
Czas : 20 minut
Składniki :
2-3 gotowe kotlety rybne
1 cebula
½ czerwonej papryki
1 łyżka pokrojonej natki
pietruszki
2 łyżki oleju
1 szklanka wody + ¼ do
namoczenia żelatyny
¼ szklanki octu
Pieprz mielony
Cukier
1 kostka bulionu rybnego ( lub
warzywnego ) Knorra
3 płaskie łyżeczki żelatyny
Na oleju podsmażyć na złoto
pokrojoną w piórka cebulę .Dodać paprykę pokrojona w paseczki i chwilę
podsmażać. Przełożyć do garnka .Zalać wodą .Dodać ocet, kostkę bulionową ,
szczyptę pieprzu i cukru. Gotować 5 minut. Żelatynę namoczyć w ¼ szklanki wody
, a potem rozpuścić w zalewie. Kotlety ułożyć w miseczce ( lub słoiku )- można
je przekroić na pół wzdłuż .Zalać zalewą , posypać pokrojoną natką pietruszki.
Zostawić do wystygnięcia , a potem wstawić do lodówki . Zostawić na 12 godzin .
Jeśli zalewamy kotlety w
słoiku na potem , to zamknąć słoik .Wekować 15 minut. Zostawić i następnego
dnia powtórzyć wekowanie następnego dnia .Trzymać w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz