Pieczony w całości schab z dodatkiem karmelizowanych drobnych ogrodowych winogron - podlany ciężkim - słodkim - czerwonym winem .
Czas : 2,5 godziny + 12 godzin macerowanie mięsa
Składniki :
6 łyżek oleju słonecznikowego
1 pełna łyżeczka miodu
1 cebula
1 szklanka drobnych czerwonych winogron ogrodowych ( lub kupnych ale małych )
1 łyżeczka papryki mielonej
1 łyżeczka pieprzu mielonego
szczypta soli
1 kieliszek ( 150 mll ) czerwonego , słodkiego wina gronowego
5 szklanek wody
2 łyżeczki cukru
Zrobić pastę przyprawową z 3 łyżek oleju , miodu ,pieprzu , szczypty soli .
Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w lodówce na 12 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .
W garnku o grubym dnie ( lub na patelni ) o grubym dnie rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na rumiano schab.
Usiekać drobno cebulę
Dorzucić pokrojoną cebulę , i zalać wodą tak by przykryła mięso.
Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki a sos odparuje do objętości 2 szklanek.
Na patelni zrobić karmel z cukru i wrzucić winogrona - obsmażyć aż pokryją się karmelem .Wlać wino i zagotować .
Wyjąć mięso i odłożyć na chwilę by odpoczęło przed krojeniem.
Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przecedzić do sosu wino z karmelem- odkładając winogrona
Zagotować . Doprawić sos do smaku papryką , przyprawa do zup i sosów . Jeśli ktoś chce może go zagęścić mąką lub dodać słodkiej śmietanki.
Podawać pokrojony w plastry
- obkładając winogronami i polewając sosem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz