sobota, 5 listopada 2011

Schab w winogronach i winie


Pieczony w całości schab z dodatkiem karmelizowanych drobnych ogrodowych winogron - podlany ciężkim - słodkim - czerwonym winem .



Czas : 2,5 godziny + 12 godzin macerowanie mięsa

Składniki :

1.5 kg schabu bez kości
6  łyżek  oleju słonecznikowego
1 pełna łyżeczka miodu
1 cebula
1 szklanka drobnych czerwonych winogron ogrodowych ( lub kupnych ale małych )
1 łyżeczka papryki mielonej
1 łyżeczka pieprzu mielonego
szczypta soli
1 kieliszek ( 150 mll ) czerwonego , słodkiego wina gronowego
5 szklanek wody
2 łyżeczki cukru


Zrobić pastę przyprawową z 3 łyżek  oleju ,  miodu ,pieprzu , szczypty soli   .

Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w lodówce na 12 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .


W garnku o grubym dnie ( lub na patelni ) o grubym dnie rozgrzać resztę oleju  i obsmażyć na rumiano schab.
Usiekać drobno cebulę 

Dorzucić pokrojoną cebulę ,  i zalać wodą tak by przykryła mięso.

Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki a sos odparuje do objętości 2 szklanek. 

Na patelni zrobić karmel z cukru i wrzucić winogrona - obsmażyć aż pokryją się karmelem .Wlać wino i zagotować .

Wyjąć mięso i odłożyć na chwilę by odpoczęło przed krojeniem.

Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przecedzić do sosu wino z karmelem- odkładając winogrona

 Zagotować . Doprawić sos do smaku papryką , przyprawa do zup i sosów . Jeśli ktoś chce może go zagęścić mąką lub dodać słodkiej śmietanki. 

Podawać pokrojony w plastry

- obkładając winogronami i polewając sosem .

Brak komentarzy: