Kotlety ze schabu panierowane ,
a następnie duszone w pikantnym sosie , podawane z ziemniaczanymi krokietami .
Czas :1 godzina
Składniki :
2 kotlety schabowe
1 jajko
bułka tarta
olej
1 łyżka masła
1 cebula
2 korniszony
¼ papryki czerwonej
4 kapelusze grzybów suszonych
5 dag wędzonki
sól
pieprz mielony
papryka mielona
curry
sos sojowy( lub maggi )
1 łyżka mąki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 szklanka wody
½ szklanki słodkiej śmietanki
18 % lub 30 %
Namoczyć w ½ szklanki wody
grzyby na 10 minut .Ugotować do miękkości na małym gazie( odcedzić , a wywar z
gotowania zachować ). Kotlety rozklepać tłuczkiem do mięsa .Posolić ,
popieprzyć .Panierować w jajku i bułce tartej .Usmażyć na rozgrzanym oleju .Zdjąć
z patelni .Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę .Wrzucić pokrojone
w paseczki korniszony, paprykę , grzyby , wędzonkę .Włożyć ziele angielskie,
liść laurowy. Zalać wywarem z gotowania grzybów i wodą .Dusić na małym gazie 20
minut. Włożyć kotlety .Dusić jeszcze 10 minut .Doprawić sos sosem sojowym ( lub
maggi ) , pieprzem, papryką mieloną , curry .Zagęścić mąką ( najlepiej utrzeć
ją z ½ łyżki oleju i taką papkę wkładać po odrobinie do gorącego sosu i mieszać
– nie zrobią się ,, kluchy „ ) – wlać śmietankę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz