sobota, 12 listopada 2011

Kotlety schabowe w sosie wg Babci Basi


Kotlety ze schabu panierowane , a następnie duszone w pikantnym sosie , podawane z ziemniaczanymi krokietami .






Czas :1 godzina



Składniki :



2 kotlety schabowe

1 jajko

bułka tarta

olej

1 łyżka masła

1 cebula

2 korniszony

¼ papryki czerwonej

4 kapelusze grzybów suszonych

5 dag wędzonki

sól

pieprz mielony

papryka mielona

curry

sos sojowy( lub maggi )

1 łyżka mąki

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

1 szklanka wody

½ szklanki słodkiej śmietanki 18 % lub 30 %



Namoczyć w ½ szklanki wody grzyby na 10 minut .Ugotować do miękkości na małym gazie( odcedzić , a wywar z gotowania zachować ). Kotlety rozklepać tłuczkiem do mięsa .Posolić , popieprzyć .Panierować w jajku i bułce tartej .Usmażyć na rozgrzanym oleju .Zdjąć z patelni .Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić  pokrojoną w piórka cebulę .Wrzucić pokrojone w paseczki korniszony, paprykę , grzyby , wędzonkę .Włożyć ziele angielskie, liść laurowy. Zalać wywarem z gotowania grzybów i wodą .Dusić na małym gazie 20 minut. Włożyć kotlety .Dusić jeszcze 10 minut .Doprawić sos sosem sojowym ( lub maggi ) , pieprzem, papryką mieloną , curry .Zagęścić mąką ( najlepiej utrzeć ją z ½ łyżki oleju i taką papkę wkładać po odrobinie do gorącego sosu i mieszać – nie zrobią się ,, kluchy „ ) – wlać śmietankę .

Brak komentarzy: