Delikatna potrawa - łatwa i szybka do zrobienia .
Czas : 30 minut
Składniki :
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 szklanka kukurydzy
1/2 szklanki groszku konserwowego
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki ( użyłam mrożonej różnokolorowej którą zamroziłam na leczo )
sól
pieprz mielony
papryka mielona
3 łyżki oleju z pestek winogron
szczypta curry
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1/2 kostki bulionu drobiowego Knorra
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki .
Posolić i posypać pieprzem , papryką i curry . Usmażyć na rumiano na oleju na głębokiej patelni lub w woku .
Wlać wodę , dołożyć kawałek kostki bulionowej , kukurydzę , paprykę i groszek i dusić 20 minut.
Dolać śmietankę .Zagęścić mąką . Doprawić do smaku .
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem parabolicznym udekorowane zieleniną .
3 komentarze:
Wygląda pysznie, pięknie podane!
Przepraszam, a co to jest ryż PARABOLICZNY?
Parboiled oznacza po polsku "podgotowany".
Anonimowy- i właśnie o ten ryż mi chodzi w sprzedaży jest ryż długoziarnisty zwykły i długoziarnisty paraboliczny - kupuję ten bo jest lepszy w dalszej obróbce i na 100 % nie jest kleisty . Na opakowanach zależnie od firmy jest albo paraboiled albo paraboliczny . Powiesz w sklepie paraboliczny to wszyscy wiedzą o który chodzi .
Prześlij komentarz