Teraz dość rzadko podawany
dodatek do rosołu – pewnie ze względu na długi czas przygotowania. Ale jak się
dobrze wkomponuje robienie tego,, mleczka” pomiędzy inne potrawy to ,, robi się
samo „. Zwykły rosół podany z takim dodatkiem na pewno usatysfakcjonuje
stołowników .
Czas : 1,5 godziny
Składniki : 4 jajka
1 szklanka słodkiej
śmietanki 18 %
szczypta soli
2 łyżeczki usiekanego
koperku
Zmiksować jajka ze śmietanką i
solą . Dodać koperek. Wymieszać . Przelać w 4 szklaneczki (w każdej będzie po ½ objętości ) lub innego szklanego
naczynia. Pojemniczki z ,, mleczkiem „ wstawić do garnka z wodą ( na podstawkę
do gotowania na parze lub ściereczkę ). Woda w garnku ma sięgać do ¾ wysokości
szklaneczek. Doprowadzić wodę w garnku do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować
ok.1 godzinę ( ,, mleczko „ ma być ścięte w całości) . Wystawić szklaneczki z
garnka. Zostawić do ostygnięcia. ,, Mleczko „ wyjąć ostrożnie ze szklaneczek i
pokroić w pół plasterki ( lub inny
kształt – kostkę , paseczki jak komu pasuje ). Układać na talerzu. Zalewać
gorącym rosołem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz