piątek, 4 listopada 2011

,,Mleczko” jajeczne do rosołu


Teraz dość rzadko podawany dodatek do rosołu – pewnie ze względu na długi czas przygotowania. Ale jak się dobrze wkomponuje robienie tego,, mleczka” pomiędzy inne potrawy to ,, robi się samo „. Zwykły rosół podany z takim dodatkiem na pewno usatysfakcjonuje stołowników .


Czas : 1,5 godziny

Składniki : 4 jajka
                    1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
                    szczypta soli
                    2 łyżeczki usiekanego koperku

Zmiksować jajka ze śmietanką i solą . Dodać koperek. Wymieszać . Przelać w 4 szklaneczki (w każdej  będzie po ½ objętości ) lub innego szklanego naczynia. Pojemniczki z ,, mleczkiem „ wstawić do garnka z wodą ( na podstawkę do gotowania na parze lub ściereczkę ). Woda w garnku ma sięgać do ¾ wysokości szklaneczek. Doprowadzić wodę w garnku do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować ok.1 godzinę ( ,, mleczko „ ma być ścięte w całości) . Wystawić szklaneczki z garnka. Zostawić do ostygnięcia. ,, Mleczko „ wyjąć ostrożnie ze szklaneczek i pokroić w pół  plasterki ( lub inny kształt – kostkę , paseczki jak komu pasuje ). Układać na talerzu. Zalewać gorącym rosołem .  

Brak komentarzy: