poniedziałek, 7 listopada 2011

Rumiany półksiężyc


Maślany rogal zapiekany z pasztetem .


Czas : 20 minut

Składniki :

duży maślany rogal
3 łyżki mleka
plaster pasztetu – ja użyłam robionego w domu drobiowego , ale można wziąć inny
                               smaczny kupny , byle nie był ,, maziowaty „
4 łyżki utartego ostrego sera żółtego
majeranek
gałka muszkatołowa
pieprz mielony
2-3 łyżki oleju
3 łyżeczki masła

Z rogala ściąć spód i usunąć miąższ .Namoczyć go w mleku , odcisnąć . Wymieszać z pasztetem i serem . Doprawić do smaku majerankiem , pieprzem i utartą gałką . Rogal posmarować olejem w środku i z wierzchu . Włożyć farsz .Na wierzchu położyć kawałki masła . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni . Wstawić ułożonego na blaszce rogala i zapiekać od 10  do 15  minut ( zależy od grubości i wielkości rogala – trzeba po 10 minutach zaglądać by się nie przypiekł za mocno ) . Udekorować plasterkami ogórka , pomidorem , papryką czy czym kto lubi . 

Brak komentarzy: