poniedziałek, 7 listopada 2011

Kapuśniak z fasolą wg Buni

Trzy rodzaje kapusty + fasola - przypadkowa kombinacja z tego co w lodówce .Wart zapamiętania i powtórki bo jak to zwykle z przypadkami bywa wyszła pychotka .



Czas : 1,5 godziny

Składniki :

20 dag żeberek - kawałek paska (równie dobrze może być inny kawałek mięsa lub kiełbasy )
25 dag kiszonej kapusty
porcja białej kapusty od włoszczyzny
1/4 małej kapusty pekińskiej
3 duże ziemniaki
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
2 duże cebule
1 puszka fasoli ziarnistej w sosie własnym ( 400 g )
koncentrat pomidorowy
cukier
3 łyżki oleju
2 łyżeczki kminku - ziarenka
2 małe listki laurowe
3 ziela angielskie
przyprawa do zup ( dałam 1 kostkę bulionu warzywnego i 1 kostkę bulionu z szynki wieprzowej - ale można dać co kto używa )
pieprz grubo mielony
koncentrat pomidorowy
7 szklanek wody
natka pietruszki

Kapustę białą i pekińską drobno pokroić w paseczki , tak samo cebule .W szerokim garnku rozgrzać olej i wrzucić kapustę białą zmieszana z pekińską i cebulą . Smażyć mieszając aż zmiękną i zrumienią się
 lekko ( ok.5 minut )
Kapustę kiszoną sprawdzić czy nie jest za kwaśna - jeśli tak to lekko ją przepłukać ( ja kupuję taką akurat i nie muszę ) . Marchew pokroić w kostkę , a pietruszkę i seler obrać i utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę .
Do garnka z duszonymi kapustami z cebula dołożyć żeberka ( podzielone na kawałki ) , warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, kminek , kostki rosołowe ( lub inna przyprawę do zup ), ziemniaki i 7 szklanek wody .Gotować 20 minut . Dołożyć kiszona kapustę i gotować jeszcze godzinę .
Wyłączyć na trochę i niech postoi. A następnie doprawić do smaku koncentratem pomidorowym , pieprzem , maggi, cukrem - dodać odcedzoną fasolę i pogotować jeszcze 10 minut .
Wyjąć żeberka i usunąć z nich kostki. Mięso rozdrobnić a tłuszczyki rozetrzeć na miazgę i włożyć do zupy .
Podawać posypany natką pietruszki.

I jeszcze sprawa odstawiania zupy na trochę a potem ponownego gotowania - zauważyłam , że wszelkie gęste zupy są smaczniejsze jak ugotuje sie ją dzień wcześniej i potem odgrzewa albo robi przerwę w gotowaniu .


A skąd takie składniki- to proste : reszta kiszonej kapusty od surówki, biała kapusta z włoszczyzny, pekińska która została po robieniu sałatki , żeberko było nie pamiętam na co w zamrażalniku , a fasolka w puszce stała sobie na półce .A to duszenie kapusty wstępnie na oleju z cebula to pomysł mojej Prababci która robiła w ten sposób ,,kryzysowe ,, zupki bez mięsa -były pyszne .

Brak komentarzy: