Trzy
rodzaje kapusty + fasola - przypadkowa kombinacja z tego co w lodówce .Wart
zapamiętania i powtórki bo jak to zwykle z przypadkami bywa wyszła pychotka .
Czas
: 1,5 godziny
Składniki
:
20
dag żeberek - kawałek paska (równie dobrze może być inny kawałek mięsa lub
kiełbasy )
25
dag kiszonej kapusty
porcja
białej kapusty od włoszczyzny
1/4
małej kapusty pekińskiej
3
duże ziemniaki
1
marchewka
1/2
pietruszki
kawałek
selera
2
duże cebule
1
puszka fasoli ziarnistej w sosie własnym ( 400 g )
koncentrat
pomidorowy
cukier
3
łyżki oleju
2
łyżeczki kminku - ziarenka
2
małe listki laurowe
3
ziela angielskie
przyprawa
do zup ( dałam 1 kostkę bulionu warzywnego i 1 kostkę bulionu z szynki
wieprzowej - ale można dać co kto używa )
pieprz
grubo mielony
koncentrat
pomidorowy
7
szklanek wody
natka
pietruszki
Kapustę
białą i pekińską drobno pokroić w paseczki , tak samo cebule .W szerokim garnku
rozgrzać olej i wrzucić kapustę białą zmieszana z pekińską i cebulą . Smażyć
mieszając aż zmiękną i zrumienią się
lekko ( ok.5 minut )
Kapustę
kiszoną sprawdzić czy nie jest za kwaśna - jeśli tak to lekko ją przepłukać (
ja kupuję taką akurat i nie muszę ) . Marchew pokroić w kostkę , a pietruszkę i
seler obrać i utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i
pokroić w kostkę .
Do
garnka z duszonymi kapustami z cebula dołożyć żeberka ( podzielone na kawałki )
, warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, kminek , kostki rosołowe ( lub
inna przyprawę do zup ), ziemniaki i 7 szklanek wody .Gotować 20 minut .
Dołożyć kiszona kapustę i gotować jeszcze godzinę .
Wyłączyć
na trochę i niech postoi. A następnie doprawić do smaku koncentratem
pomidorowym , pieprzem , maggi, cukrem - dodać odcedzoną fasolę i pogotować
jeszcze 10 minut .
Wyjąć
żeberka i usunąć z nich kostki. Mięso rozdrobnić a tłuszczyki rozetrzeć na
miazgę i włożyć do zupy .
Podawać
posypany natką pietruszki.
I
jeszcze sprawa odstawiania zupy na trochę a potem ponownego gotowania -
zauważyłam , że wszelkie gęste zupy są smaczniejsze jak ugotuje sie ją dzień
wcześniej i potem odgrzewa albo robi przerwę w gotowaniu .
A
skąd takie składniki- to proste : reszta kiszonej kapusty od surówki, biała
kapusta z włoszczyzny, pekińska która została po robieniu sałatki , żeberko było
nie pamiętam na co w zamrażalniku , a fasolka w puszce stała sobie na półce .A
to duszenie kapusty wstępnie na oleju z cebula to pomysł mojej Prababci która
robiła w ten sposób ,,kryzysowe ,, zupki bez mięsa -były pyszne .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz