poniedziałek, 28 listopada 2011

Ryż brązowy duszony z Kafirem


Zdrowe , pozbawione tylko wierzchniej plewy ziarno ryżu . Zawiera zdecydowanie więcej mikroelementów i witamin niż ryć biały .
Czas : 40 minut
Składniki :
20 dag brązowego ryżu
3 szklanki bulionu drobiowego ( lub warzywnego ) - może być z kostki
3 łyżki masła
szczypta kurkumy
1 listek Kafiru ( lub szczypta otartej skórki cytrynowej )
garść pokrojonej natki pietruszki

Ryż dobrze wypłukać . W garnku o grubym dnie rozgrzać masło - wrzucić ryż i smażyć kilka chwil mieszając tak by wszystkie ziarna pokryły się masłem.

Wsypać szczyptę kurkumy .

Wlać bulion .Wrzucić listek Kafiru .

Gotować pod przykryciem na małym gazie 30 minut , aż ryż wchłonie całą wodę . Usunąć listek. Dodać pokrojoną natkę pietruszki .Wymieszać .

Podawać do dań z drobiu , kuchni indyjskiej , tajskiej .

Brak komentarzy: