Owocowa odmiana w klasycznym sposobie na potrawkę . Delikatny. Bardzo smaczny .
Czas :1 godzina
Składniki :
3-4 pałeczki z kurczaka ( lub górne części udek )
2 marchewki
½ pietruszki
1/8 selera
¼ pory
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
½ łyżeczki soli
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
cukier
½ litra wody
1/2 gruszki
1/2 jabłka
Umyć i osuszyć mięso z kurczaka .Obrać warzywa. Ułożyć w garnku mięso , warzywa , liść laurowy, ziele angielskie i zalać wodą . Lekko osolić .
Gotować 40 minut na małym gazie .Wyjąć mięso i warzywa.
Wywar przecedzić . Gruszkę i jabłko obrać - usunąć gniazda nasienne - utrzeć .
Żółtko zmieszać z sokiem z cytryny .
Dodac kilka łyżek bulionu.
Rozpuścić masło i włożyć utarte owoce - chwilę smażyć , wsypać na nie mąkę .
Zamieszać . Rozprowadzić chłodnym wywarem . Dodać żółtko z sokiem cytrynowym . Doprawić solą i cukrem .
Mięso obrać od kości i ze skórek ( lub zostawić całe pałeczki wedle upodobania ),
włożyć w sos i podgrzać .Podawać z ryżem gotowanym na bulionie np z szafranem lub kurkumą i dobraną smakowo surówką ( np. sałata z gruszką .
1 komentarz:
pychotka- pozdrawiam serdecznie
Prześlij komentarz