Aromatyczny ryż podsmażony a potem ugotowany na bulionie . Wymieszany z kolorowymi warzywami ( marchew , groszek i kukurydza - gotowa mieszanka konserwowa ) .Takie niby Risotto wg Buni.
Czas : 30 minut
Składniki :
10 dag ryżu parabolicznego
1 łyżka masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
1,5 szklanki wody
1 kostka do ryżu , makaronu i ziemniaków
1 opakowanie ( puszka lub kartonik ) mieszanki konserwowej marchewki , groszku i kukurydzy
W garnku o grubym gnie rozgrzać olej i masło. Wsypać ryż i smażyć mieszając 3 minuty.
Zalać wodą i dodać kostkę bulionową .
Gotować na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn ( ok. 20 minut ) .
Odcedzić warzywa .
Dołożyć do ugotowanego ryżu - wymieszać .Dusić delikatnie mieszając jeszcze 2-3 minuty .
Doprawić do smaku jeśli trzeba szczyptą soli .
Podawać jako samodzielne danie bez mięsne lub do gotowanego drobiu , delikatnych mięs lub ryb .
1 komentarz:
Fajne proste danie.
Dla mnie to będzie doskonała wersja podstawowa do różnego rodzaju "wariacji na temat".
Dzięki :)
Prześlij komentarz