piątek, 11 listopada 2011

Ryż z warzywami czyli Buniotto


Aromatyczny ryż podsmażony a potem ugotowany na bulionie . Wymieszany z kolorowymi warzywami ( marchew , groszek i kukurydza - gotowa mieszanka konserwowa ) .Takie niby Risotto wg Buni.
Czas : 30 minut
Składniki :
10 dag ryżu parabolicznego
1 łyżka masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
1,5 szklanki wody
1 kostka do ryżu , makaronu i ziemniaków
1 opakowanie ( puszka lub kartonik ) mieszanki konserwowej marchewki , groszku i kukurydzy



W garnku o grubym gnie rozgrzać olej i masło. Wsypać ryż i smażyć mieszając 3 minuty.

Zalać wodą i dodać kostkę bulionową .

Gotować na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn ( ok. 20 minut ) .

Odcedzić warzywa .

Dołożyć do ugotowanego ryżu - wymieszać .Dusić delikatnie mieszając jeszcze 2-3 minuty .

Doprawić do smaku jeśli trzeba szczyptą soli . 
Podawać jako samodzielne danie bez mięsne lub do gotowanego drobiu , delikatnych mięs lub ryb .

1 komentarz:

Elżbieta pisze...

Fajne proste danie.
Dla mnie to będzie doskonała wersja podstawowa do różnego rodzaju "wariacji na temat".
Dzięki :)