piątek, 18 listopada 2011

,, Sekrety soczystych piersi " z kostką rosołową z kury marki Knorr - 2

I znów pomysł na przystawkę do akcji :
Blogerzy przygotowują 2 potrawy w których pierś z kurczaka nacierana jest przed dalszą obróbką roztartą z oliwą  kostką bulionu z kury -i wstawiają na swój bloog  przepisy pokazujące gotową potrawę i etapy jej przygotowania .
Zauważyłam , że w większości  pojawiające się przepisy w większości są przepisami na II Dania . Uważam , że warto pokazać , że tak zrobiona pierś doskonale daje się użyc do robienia smakowitych przekąsek i na tym sie skupiłam.

Pieczarki z pieczoną piersią kurczaka

Uwielbiam ,, małe co nie co " ( jak mawiał Kubuś Puchatek ) robione ot tak sobie .Nie oznacza to , że są one gorsze - wręcz przeciwnie z reguły są smaczniejsze . Testowanie pomysłu z nacieraniem piersi kurczaka pastą z Kostki rosołowej z kury Knorra roztartej z oliwą zdecydowanie wyzwoliło we mnie chęć eksperymentów ( uważam , że kostki warzywna i z lubczykiem też dadzą się wykorzystać z powodzeniem ) .A że wszystkie podstawowe składniki zawsze są w mojej kuchni ( piersi z kurczaka zamrożone , kostki bulionowe , olej , zielenina ) to wróżę i daniom głównym i przekąskom z tego cyklu  karierę w moim jadłospisie .
Czas : 15 minut ( + marynowanie )

Składniki :
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 Kostka rosołowa  z kury Knorra
5 łyżek oliwy
pieczarki ( z całego upieczonego mięsa można zrobić do 20 przekąsek - bierzemy tyle pieczarek ile potrzebujemy przekąsek )
sól
pieprz mielony
musztarda z całymi ziarnami gorczycy ( po 1/4 łyżeczki na pieczarkę )
ser do zapiekanek ( po 1/2 plasterka na pieczarkę )
zielenina do dekoracji ( listki kolorowych sałat , natka pietruszki lub kolendry - co jest )
kawałek gałązki świeżego rozmarynu ( jak jest jak nie ma to trudno )
czarnuszka do dekoracji ( opcjonalnie )

Rozetrzeć kostkę rosołową z 2 łyżkami oliwy .Natrzeć mięso. Zostawić w lodówce na 30 minut.

Rozgrzać patelnię grillową - posmarować ją olejem i smażyć na rumiano pierś z kurczaka .

Odłożyć do ostygnięcia i pokroić w cienkie plasterki .
Na patelni ( normalnej ) rozgrzać resztę oliwy i usmażyć kapelusze pieczarek . Posolić je pod koniec smażenia .

Zdjąć z patelni.

W dołek po ogonkach włożyć ugniecione połówki plasterków sera do zapiekania .

Położyć na nich kawałki plasterków piersi z kurczaka .


Położyć ponownie na patelnię i zapiekać pod przykryciem 5 minut. 

Przed podaniem podgrzać - nałożyć musztardę - udekorować zieleniną i czarnuszką .
Podawać gorące .

Brak komentarzy: