Jeszcze jedna wersja duszonych
kotletów schabowych . Powtórka z rozrywki .Już podawałam przepis na te kotlety
i zamieszczałam zdjęcie .Ale dziś z okazji wizyty wnuków znów je zrobiłam
.Jedyna modyfikacja to użycie kostki mięsnej zamiast maggi .
Czas : 30 minut
Składniki :
4 duże kotlety schabowe bez kości
8 pieczarek
2 cebule
2 jajka
bułka tarta
sól
pieprz mielony
1 kostka mięsna bulionowa
1 szklanka wody
olej słonecznikowy
1 łyżka masła
1 łyżka smalcu
Kotlety schabowe rozbić
tłuczkiem do mięsa . Przekroić każdy na dwa .posolić , popieprzyć . Panierować
w jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano na smalcu z olejem .Przełożyć do
szerokiego garnka. Osobno usmażyć na złoto pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki
w pół plasterkach. Cebulę i pieczarki wrzucić na kotlety. Dodać pokruszoną
kostkę mięsną , masło i wodę. Dusić na małym gazie 10 minut , przewracając w
tym czasie kotlety na drugą stronę .Pokrywka od garnka ma być lekko uchylona
tak by połowa płynu odparowała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz