piątek, 18 listopada 2011

Kotlety schabowe duszone w cebuli i pieczarkach


Jeszcze jedna wersja duszonych kotletów schabowych . Powtórka z rozrywki .Już podawałam przepis na te kotlety i zamieszczałam zdjęcie .Ale dziś z okazji wizyty wnuków znów je zrobiłam .Jedyna modyfikacja to użycie kostki mięsnej zamiast maggi .






Czas : 30 minut



Składniki :


4 duże kotlety schabowe bez kości

8 pieczarek

2 cebule

2 jajka

bułka tarta

sól

pieprz mielony

1 kostka mięsna bulionowa

1 szklanka wody

olej słonecznikowy

1 łyżka masła

1 łyżka smalcu



Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem do mięsa . Przekroić każdy na dwa .posolić , popieprzyć . Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano na smalcu z olejem .Przełożyć do szerokiego garnka. Osobno usmażyć na złoto pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki w pół plasterkach. Cebulę i pieczarki wrzucić na kotlety. Dodać pokruszoną kostkę mięsną , masło i wodę. Dusić na małym gazie 10 minut , przewracając w tym czasie kotlety na drugą stronę .Pokrywka od garnka ma być lekko uchylona tak by połowa płynu odparowała.

Brak komentarzy: