niedziela, 20 listopada 2011

Skórka pomarańczowa kandyzowana


Tym razem zrobiłam kandyzowaną skórkę pomarańczową pokrojoną w cienkie paseczki . Używać jej będę bardziej do dekoracji deserów niż do ciasta, Do ciasta robię pokrojoną w drobną kosteczkę 

Czas : 3 dni moczenia skórki +1 godzina

Składniki :
skórki z 5 pomarańczy
1 filiżanka wody
1 filiżanka cukru

Skórkę z dobrze wyszorowanych pomarańczy namoczyć w zimnej wodzie .moczyć przez 3 dni ( codziennie zmieniać wodę na świeżą . Odsączyć .Dokładnie wyciąć ostrym nożem białą część skórki . Pokroić skórkę ( samą wierzchnią pomarańczową część ) w cienkie paseczki ( dowolnej długości ). Z wody i cukru zrobić syrop. Wrzucić w niego paseczki skórki i smażyć na małym gazie często mieszając aż cały syrop odparuje , a skórka będzie miękka i nasiąknięta cukrem . Najlepiej smażyć ok. 30 minut, odstawić na kilka godzin i ponownie smażyć 30 minut .Przełożyć skórkę do wyparzonych i suchych słoiczków .Trzymać w chłodzie .

Brak komentarzy: