Tym razem zrobiłam kandyzowaną
skórkę pomarańczową pokrojoną w cienkie paseczki . Używać jej będę bardziej do
dekoracji deserów niż do ciasta, Do ciasta robię pokrojoną w drobną kosteczkę
Czas : 3 dni moczenia skórki +1
godzina
Składniki :
skórki z 5 pomarańczy
1 filiżanka wody
1 filiżanka cukru
Skórkę z dobrze wyszorowanych
pomarańczy namoczyć w zimnej wodzie .moczyć przez 3 dni ( codziennie zmieniać
wodę na świeżą . Odsączyć .Dokładnie wyciąć ostrym nożem białą część skórki .
Pokroić skórkę ( samą wierzchnią pomarańczową część ) w cienkie paseczki (
dowolnej długości ). Z wody i cukru zrobić syrop. Wrzucić w niego paseczki
skórki i smażyć na małym gazie często mieszając aż cały syrop odparuje , a
skórka będzie miękka i nasiąknięta cukrem . Najlepiej smażyć ok. 30 minut,
odstawić na kilka godzin i ponownie smażyć 30 minut .Przełożyć skórkę do
wyparzonych i suchych słoiczków .Trzymać w chłodzie .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz