Schab w kapuście duszonej na wędzonce
Zawsze mam zamrożoną obgotowaną kapustę kiszoną ( taką podstawową - ugotowaną , odcedzoną i chwilę duszoną z odrobiną oleju ) i zawsze mam porcje upieczonego schabu ( lub innej wieprzowiny ) . Potem wykorzystuję je w różny sposób doprawiając , uzupełniając dodatki .
Składniki :
30 dag kiszonej kapusty ( nie za kwaśnej – jak trzeba to przepłukać )
pieprz mielony
cukier
2 łyżeczki kminku
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
olej z pestek winogron
15 dag wędzonki ( używam Bamberską )
2 plastry pieczonego schabu
Do kapusty dolać szklankę wody , wrzucić kostkę bulionową .Wlać 2 łyżki oleju i włożyć wędzonkę .
( Jeśli kapusta nie była wcześniej gotowana to zalać ją wodą i gotować 20 minut .Odcedzić ). Dusić na małym gazie 30 minut . Wyjąć wędzonkę .Doprawić kapustę do smaku pieprzem , cukrem .Posypać odrobiną mąki. Wymieszać .Przełożyć do naczynia do zapiekanek. Na dno dać kapustę .Na kapuście ułożyć plastry schabu ,na schab i kapustę położyć pokrojoną cienko wędzonkę
i zapiec w gorącym piekarniku ( 180 * C ) przez 10 minut - schab nie może się za mocno wysuszyć .
Jeśli mamy ugotowane wcześniej ziemniaki to możemy układać ich połówki wokół brzegów naczynia i tak zapiekać .
1 komentarz:
fajny pomysł na takie danie zapasowe:-)
Prześlij komentarz