sobota, 19 listopada 2011

Ziemniaki bakaliowe do pieczonego drobiu


Pomysł zaczerpnięty z kuchni żydowskiej .


Czas : 30 minut

Składniki:
4 średnie ziemniaki
10 suszonych śliwek
10 suszonych moreli
 ½ łyżeczki soli
1 łyżka masła
2-3 łyżki słodkiej śmietanki
1 cebula
1 łyżka oleju

Ziemniaki obrać i poprzecinać na ćwiartki. Śliwki i morele pociąć w paseczki. Wszystko zalać niewielka ilością wody , osolić i ugotować do miękkości ziemniaków .Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na złoto na oleju. Odcedzić . Utłuc ziemniaki na puree . Dodać masło , usmażoną cebulkę  i śmietankę . Dokładnie wymieszać .
Podawać do pieczonego lub smażonego drobiu .


Brak komentarzy: