wtorek, 15 listopada 2011

Żurek na zakwasie z grzybami


Wykorzystałam gotowy ,, Buniowy zakwas na żurek 2 " - który robiłam jakiś czas temu i miałam zamrożony .Tym razem miałyśmy ochotę na nietypowy żurek z dodatkiem grzybów suszonych i podanymi osobno ziemniakami tłuczonymi okraszonymi boczkiem .




Czas : 30 minut

Składniki :

1 szklanka zakwasu owsiano-żytniego na żurek
2 średniej wielkości surowe białe kiełbasy
5 dag wędzonki  
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
1/4 białej części pora
2 duże ziemniaki
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
2 szklanki wody
garstka suszonych grzybów
natka pietruszki do posypania
pieprz mielony
odrobina miodu do smaku


Grzyby namoczyć w wodzie .Odcedzić pozostawiając wodę z moczenia . Pokroić w paseczki .Warzywa obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) , a por pokroić w pół plasterki .Do garnka włożyć kiełbaski , utarte warzywa , pokrojone grzyby , 1 łyżkę majeranku .

Zalać wodą i gotować 30 minut na średnim gazie .
W czasie kiedy zupa się gotuje :
Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie .

Odcedzić i utłuc ( nie na gładko tylko tak by były rozkruszone ).
Wędzonkę pokroić i wytopić na skwarki .Wyjąć z wywaru  kiełbaski i pokroić w plasterki- włożyć z powrotem do wywaru.

Wlać zakwas i słodką śmietankę . Doprawić do smaku pieprzem , miodem , majerankiem .

Podawać żurek w miseczce lub na talerzu ( w kamionce ) posypany natką pietruszki ,

a na osobnym talerzyku okraszone skwarkami  tłuczone ziemniaki .

Nie dodawałam do żurku czosnku bo zakwas jest mocno czosnkowy.

1 komentarz:

vena7 pisze...

uwielbiam takie smaki..