O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

sobota, 26 listopada 2011

Zwykły barszczyk na zakwasie


Zrobiłam wstępnie zakwas na barszcz czerwony na Święta . Trzeba było przetestować ( :)) . Ugotowałam prościutki barszcz zabielany i zaprawiłam go zakwasem .



 Czas : 1 godzina

Składniki
1 ćwiartka z kurczaka lub 1/2 kg tzw. porcji rosołowej
1/2 kg buraków
1  duża marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1/4 pora
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
1 cebula
maggi w płynie
2 grzybki suszone
sól
pieprz mielony
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 duże  ziemniaki
10 dag wędzonego boczku
3 łyżki mąki
½ szklanki słodkiej śmietanki
6 szklanek wody



Umyć mięso . Obrać i utrzeć na tarce jarzynowej marchew , pietruszkę i seler . Cebulkę ( obraną ) i por pokroić w pół plasterki.

Obrane buraki pokroić w ćwiartki lub ósemki .

Do garnka włożyć mięso , buraki , utarte i pokrojone warzywa , grzybki , listki laurowe i ziele angielskie .Zalać wodą . Dodać 1 łyżkę maggi i 1/3 łyżeczki soli .
Gotować 45 minut . Wyłowić mięso i buraki .


Przestudzone buraki zetrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) i dołożyć do zupy .

Wlać zakwas . Doprawić do smaku .

Obrać mięso z kości , chrząstek , skór i rozdrobnić .
Włożyć do zupy .


Zupę zaciągnąć odrobiną mąki rozmieszanej z zimną wodą - zagotować ( lub zostawić zupę czystą - wg upodobania - ja taką wolę ) . Dodać śmietankę do garnka lub podać osobno - jak kto lubi - lub wcale nie dodawać wg indywidualnego smaku .
Osobno przygotować ziemniaki :
Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie . Odcedzić i utłuc na puree .

Boczek pokroić drobno i wysmażyć na skwareczki.

Podawać układając na środku talerza ,, kopczyk " z ziemniaków okraszonych boczkiem .Delikatnie nalać zupę tak by ziemniaki wystawały z talerza . Posypać natką .
Lub podać ziemniaki na osobnym talerzyku i jeść zupę nabierając osobno ziemniaki.

Buraki proponowała bym dodawać w 2 porcjach by zupa nie była za gęsta . Daję sporo buraków na wywar by zupa była esencjonalna .Gotuję w kawałkach - ucieram i potem wrzucam połowę . Resztę w miarę potrzeby dodaję już po doprawieniu zupy - najwyżej trochę zostanie - lepiej tak niż by zupa była za gęsta .


Przepis na ZAKWAS  - jest tu

2 komentarze:

andzia-35 pisze...

Pyszności!:-)

http://iwmali.bloog.pl pisze...

Ale sobie narobiłam smaku. Też z muszę zrobić zakwas wg Twojego przepisu, żeby wypróbować przed wigilią. :)