piątek, 30 grudnia 2011

Barszcz biały z chrzanem


Bardzo aromatyczna odmiana białego barszczu.



Czas :1 godzina

Składniki :

2 białe kiełbasy surowe
włoszczyzna bez kapusty
4 średniej wielkości ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
2-3 czubate łyżeczki utartego  chrzanu ( ilość zależy od mocy chrzanu )
1 barszcz biały Knorra ( lub jaki kto lubi )
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
¾ litra wody
½ łyżeczki ( płaskiej ) soli
pieprz mielony
3 jajka na twardo  

Ugotować wywar z włoszczyzny w osolonej wodzie   .Wyjąć warzywa , 1 marchewkę zostawić .Pokroić w piórka cebulę , a ziemniaki w drobną kostkę .Na patelni rozgrzać masło , wrzucić cebulę i ziemniaki i smażyć mieszając aż cebulka zrobi się złota . Wlać na patelnię trochę wywaru z warzyw . zagotować i przelać do garnka z wywarem . Włożyć ząbek czosnku, białe kiełbasy, pokrojoną w plasterki marchewkę z wywaru  i gotować na małym gazie 20 minut. Wyjąć kiełbasę , pokroić w plasterki  i włożyć powrotem do wywaru . Rozrobić w ½ szklanki zimnej wody barszcz i wlać do zupy. Gotować 10 minut . Wlać śmietankę .Doprawić pieprzem i chrzanem .
Podawać z pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo posypany pokrojoną natką pietruszki .

Brak komentarzy: