piątek, 30 grudnia 2011

Łosoś z sosem chrzanowym na Tagliatelle


Ostry chrzanowy sos złagodzony śmietanką doskonale pasuje do łososia . Delikatna ryba podsmażona na maśle zyskuje na smaku gdy jest podana z tym sosem .
Czas : 30 minut + macerowanie łososia
Składniki :
2  steki z łososia
1/2 cytryny
4 łyżki masła
6 łyżek oleju z pestek winogron
sól
mąka
cukier
3 łyżeczki chrzanu
1/2 szklanki śmietanki 18 %
1/3 szklanki wody
grubo mielony pieprz mielony
2 porcje suchego makaronu Tagliatelle
garść natki pietruszki


Steki z łososia  umyć , osuszyć i ułożyć w pojemniczku. Przygotować marynatę  .Zalać kilkoma 2  łyżkami  oleju zmieszanymi z sokiem z cytryny  . Nie solić .Zostawić na 30 minut .

Wyjąć . Osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi .

Przygotować sos . W garnuszku rozgrzać masło 2 łyżki . Zasypać 2 płaskimi  łyżeczkami mąki .

Wlać śmietankę  i wodę  - mieszając ogrzewać aż zgęstnieje .

Dołożyć chrzan - wymieszać i doprawić cukrem i solą .

Ugotować makaron Tagliatelle ( al dente ).Odcedzić . Wrzucić makaron do garnka w którym się gotował - dołożyć łyżkę masła , wsypać pokrojoną natkę pietruszki i posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem .

Delikatnie zamieszać . Przykryć i trzymać w cieple do chwili usmażenia ryby .
Posolić steki - posypać pieprzem i oprószyć mąką .


Rozgrzać na patelni olej  - dodać masło  i usmażyć rybę na rumiano .

Podawać steki z łososia z porcją makaronu .Sos podawać osobno .

Brak komentarzy: