czwartek, 22 grudnia 2011

Dorsz po grecku



 Doskonale znany przepis na rybę w jarzynach . Moim zdaniem najsmaczniejszy jest dorsz – ale robię też tak Pangę , Morszczuka czy inne filety rybne ( byle bez ości ).
                            
Czas : 1 ½ godziny + 12 godzin na odstanie

Składniki :

1 kg filetów z dorsza
 ½ kg cebuli
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
1 średni przecier pomidorowy
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
pieprz mielony
sól
cukier
mąka
oliwa do smażenia
½ litra wody
maggi  w płynie

Filety ryby przekroić na kawałki ( ok. 5 cm). Posolić , popieprzyć


Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi


oprószyć mąką


i usmażyć na rumiano na oliwie. Odłożyć.


Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ).

Na oliwie zeszklić cebulę . Dołożyć do niej utarte warzywa . Chwilę smażyć .


Podlać wodą, dodać  ,ziele angielskie, liście laurowe  i dusić 30 minut .

Dodać  przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem  i maggi  .Zagotować .



W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników.



Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.

Brak komentarzy: