Doskonale znany przepis na rybę w jarzynach . Moim zdaniem najsmaczniejszy jest dorsz – ale robię też tak Pangę , Morszczuka czy inne filety rybne ( byle bez ości ).
Czas : 1 ½ godziny + 12 godzin na odstanie
Składniki :
1 kg filetów z dorsza
1 kg filetów z dorsza
½ kg cebuli
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
1 średni przecier pomidorowy
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
pieprz mielony
sól
cukier
mąka
oliwa do smażenia
½ litra wody
maggi w płynie
Filety ryby przekroić na kawałki ( ok.
Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi
oprószyć mąką
i usmażyć na rumiano na oliwie. Odłożyć.
Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ).
Na oliwie zeszklić cebulę . Dołożyć do niej utarte warzywa . Chwilę smażyć .
Podlać wodą, dodać ,ziele angielskie, liście laurowe i dusić 30 minut .
Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem i maggi .Zagotować .
W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników.
Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz