czwartek, 22 grudnia 2011

Karp smażony na maśle z prawdziwkami


Pyszna wigilijna potrawa . Bardzo prosta – każdy sobie z nią poradzi .

Czas : 20 minut + 24 godziny w marynacie

Składniki :

Filet z karpia ( z połówki ryby )
8 szt. kapeluszy prawdziwków
sok z połowy cytryny
sól
2 łyżki oleju
¼ kostki masła ( 5 dag )
szczypta pieprzu
1 łyżka mąki
1 cebula
1 marchewka

Dobrze umyty i oczyszczony z ości filet posolić , skropić sokiem z cytryny , olejem .Ułożyć w szczelnie zamykanym szklanym naczyniu i posypać pokrojona w plasterki cebulą i marchewką .Trzymać w lodówce 24 godziny ( przewrócić kilka razy ) .
Grzyby namoczyć na 2 godziny  , a potem  ugotować w małej ilości wody .Odcedzić
Karpia oczyścić z cebuli i marchewki .Osuszyć . Posypać pieprzem .Oprószyć mąką , strącić jej nadmiar .
Na patelni rozgrzać masło ( najlepiej wcześniej je sklarować ) i smażyć na rumiano karpia , obracając go .Pod koniec smażenia dołożyć na patelnię prawdziwki i obsmażać je obok ryby przez ok. 5 minut .

Podawać z cząstką cytryny , ziemniakami i kapustą z grzybami .

Brak komentarzy: