piątek, 16 grudnia 2011

Gruszki pieczone w ActiFry ( z cukrem karmelowo-waniliowym i żurawiną )


Pyszny deser w 15 minut .Bez rozgrzewania piekarnika .Doskonały pomysł na ugoszczenie niespodziewanych gości .




Czas : 15 minut

Składniki :

1 duża twarda gruszka
cukier karmelowo-waniliowy w ,, młynku ,,
6 łyżeczek konfitury z żurawiny ( kwaskowatej )

Gruszkę umyć i osuszyć . Przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne .

Ułożyć w pojemniku ActiFry połówki gruszki. 

Zamknąć pokrywę .

Ustawić czas na 10 minut ( przycisk timer ). Włączyć  ( przyciskiem on/off  ) .

Urządzenie pracuje przez ustawiony czas delikatnie mieszając ( w tym momencie przesuwając połówki gruszek ) i piekąc jednocześnie .

Po upływie 10 minut ,, pikacz " poinformuje o zakończeniu pracy urządzenia . Wyłączamy ( on/off ) i otwieramy pokrywę . 

Wyjmujemy gruszki. 

Na gorąco posypać obficie cukrem karmelowo-waniliowym i obłożyć konfiturą z żurawiny .

Piekłam 2 połówki bo tyle mi było potrzeba - ale spokojnie wejdzie 6-8 takich połówek .
Zależnie od wielkości gruszek czas pieczenia powinien moim zdaniem wahać się od 8-12 minut. Zawsze można wyłączyć w trakcie pieczenia i sprawdzić przez nakłucie patyczkiem do ciasta czy gruszki są dostatecznie miękkie .
Piekę ze skórką bo łatwiej się je tak podaje , nie rozpadają się .
Można w ten sam sposób piec gruszki do mięs - wtedy po wyjęciu nie posypujemy cukrem , a tylko obkładamy żurawiną .

Przepis z początku listopada kiedy to nasturcja jeszcze u mnie pięknie kwitła .

3 komentarze:

Izka pisze...

no no no:)pyszny deser na ciepło..akurat mam gruszki..ale nie mam Acti Fry://

Dusia pisze...

smacznie całosć wygląda.

Unknown pisze...

Izka - zrób na parze albo zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku - też pyszne