Deser dla tych którzy lubią ryż
na słodko . U mnie rodzina uwielbia ( ja nie koniecznie ).
Czas : 30 minut
Składniki : 10 dag ryżu
1 ½ szklanki wody ( lub
mleka )
3 łyżeczki cukru
½ szklanki wiórek
kokosowych
2 łyżki mleka kokosowego
2 łyżki przecieru z mango
lub brzoskwini
Ryż ugotować na sypko na wodzie
z cukrem ( lub mleku ) . Podzielić na pół . Do jednej części dodać wiórki
kokosowe i mleko kokosowe , chwilę podgrzewać w garnuszku mieszając aż wiórki nasiąkną mlekiem kokosowym i
zmieszają się z ryżem . Druga część wymieszać z musem z mango ( lub brzoskwini
). Dwie filiżanki wyłożyć folia spożywczą . Na dno filiżanek kłaść warstwę ryżu
z mango , na to ryż kokosowy, ryż z mango i na koniec ryż kokosowy . Przykryć
talerzykiem , odwrócić tak by uformowany kopczyk ryżu wypadł na talerzyk, zdjąć
folię . Udekorować . Podawać na ciepło lub zimno – jak kto lubi .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz