środa, 14 grudnia 2011

Kokosowy ryż z mango na deser


Deser dla tych którzy lubią ryż na słodko . U mnie rodzina uwielbia ( ja nie koniecznie ).


 Czas : 30 minut

Składniki : 10 dag ryżu
                    1 ½ szklanki wody ( lub mleka )
                    3 łyżeczki cukru
                    ½ szklanki wiórek kokosowych
                    2 łyżki mleka kokosowego
                    2 łyżki przecieru z mango lub brzoskwini

Ryż ugotować na sypko na wodzie z cukrem ( lub mleku ) . Podzielić na pół . Do jednej części dodać wiórki kokosowe i mleko kokosowe , chwilę podgrzewać w garnuszku mieszając  aż wiórki nasiąkną mlekiem kokosowym i zmieszają się z ryżem . Druga część wymieszać z musem z mango ( lub brzoskwini ). Dwie filiżanki wyłożyć folia spożywczą . Na dno filiżanek kłaść warstwę ryżu z mango , na to ryż kokosowy, ryż z mango i na koniec ryż kokosowy . Przykryć talerzykiem , odwrócić tak by uformowany kopczyk ryżu wypadł na talerzyk, zdjąć folię . Udekorować . Podawać na ciepło lub zimno – jak kto lubi . 

Brak komentarzy: