czwartek, 15 grudnia 2011

Kurczak miodowy z kukurydzą


Wszelkie potrawy z piersi kurczaka duszone na szybko w sosach doskonale sprawdzają się do zrobienia w ActiFry .




Czas : 30 minut

Składniki :

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka miodu
1 szklanka kukurydzy
sól
pieprz cytrynowy
1 łyżka oleju z pestek winogron
szczypta curry
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka pokrojonej czerwonej papryki lub miąższu z pomidora bez pestek do dekoracji
1/4  kostki bulionu drobiowego Knorra
1/2 szklanki wody


Pierś z kurczaka pokroić w paseczki .Posolić i posypać pieprzem cytrynowym . W pojemniku ActiFry rozgrzać przez minutę 1 łyżkę oleju słonecznikowego . Włożyć mięso z kurczaka i piec 10 minut .Wlać wodę , dołożyć kawałek kostki bulionowej , kukurydzę , miód - posypać curry i dusić 10 minut . 



Podawać z ugotowanym na sypko ryżem parabolicznym udekorowane zieleniną i kawałeczkami papryki .
A tu można zobaczyć jak  wygląda Frytownica ActiFry 

3 komentarze:

dana pisze...

Witam, gdzieś już w sieci słyszałam nick "Babciagramolka" :) Będę korzystać z przepisów na pewno :)

Arvén pisze...

Lubię miodowego kurczaka i dania z dużą ilością kukurydzy. Chyba znalazłam coś, co spełnia idealnie te dwa kryteria :-)

Agnieszka Rucińska pisze...

bardzo ciekawy przepis, chętnie wypróbuję. Zapisze sobie. Pozdrawiam