Doskonałe postne krokiety .
Czas ; 40 minut
Składniki :
6 czubatych łyżek mąki
1 jajko + 1 jajko do panierowania
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki mleka
szczypta soli
12 łyżek kapusty z grzybami
pieprz mielony
bułka tarta
skórka wędzonej słoninki
olej
Zrobić ciasto naleśnikowe z mąki , proszku do pieczenia , jajka , mleka i szczypty soli . Dobrze wymieszane zostawić na 15 minut by zgęstniało . Średniej wielkości patelnię ( najlepiej by służyła nam tylko do smażenia naleśników ) postawić na gazie i mocno rozgrzać . Smarować nabitą na widelec skórką ze słoniny tak by patelnia się natłuściła . Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po całym dnie . Postawić patelnie na gazie i usmażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony ( przewracać łopatką gdy ciasto zmatowieje i jest ścięte ). Zdjąć z patelni na talerz . Tak usmażyć pozostałe 5 naleśników . Na każdego kłaść 2 łyżki farszu . Zwijać w kopertę , rulonik , lub rurkę .Panierować w jajku i tartej bułce .Obsmażać na rumiano na oleju.
2 komentarze:
Grażynko Twoje krokiety znalazłam
http://christmasfood11.blogspot.com/2012/12/krokiety-z-kapusta-i-grzybami.html
Dzięki- już napisałam i postraszyłam.
Prześlij komentarz