czwartek, 22 grudnia 2011

Kulebiaczki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami


Kulebiaki z nadzieniem z  kapusty z grzybami ,  w cieście francuskim to bardzo smaczne danie. Jeśli mamy nadzienie gotowe to nawet nie jest pracochłonny .

Czas : 1 godzina 15 minut

Składniki :

1 mrożone ciasto francuskie
½ kg kapusty z grzybami
1 żółtko

Ciasto rozmrozić . Przeciąć na pół . Na każdą połówkę nałożyć ½ farszu . Złożyć . Przyciąć na kształt dużych pierogów. Zlepić , podwijając ozdobnie brzegi. Z obciętych boków zrobić dekoracje . Przykleić je na kulebiaczki . Posmarować ciasto żółtkiem . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Kulebiaczki  położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piec do zarumienienia przez  30- 45  minut. Podawać z czystym barszczem czerwonym do popicia.
Można robić kulebiak w kształcie rulonu .
Ja robię kulebiak z gotowej kapusty z grzybami którą mam zawsze zamrożoną na zapas

Brak komentarzy: