czwartek, 22 grudnia 2011

Kulebiak z czerwoną kapusta i rybą


Bardzo lubię wszelkiego rodzaju wypieki z ciasta francuskiego .Ten najlepiej robić jak już ma się gotowa duszoną kapustę czerwoną .

Czas :1 godzina
Składniki ;

1,5 szklanki duszonej czerwonej kapusty ( ja miałam doprawioną żurawiną )
1 płat Pangi
1 ciasto francuskie mrożone
sól
pieprz mielony
olej do smażenia
żółtko do posmarowania ciasta


Kapustę na wszelki wypadek dobrze odsączyć na sicie by nie było w niej soku .Rybę posolić i popieprzyć .Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć na nim rybę w całości z jednej i drugiej strony .Nie trzeba rumienić . Rozłożyć płat ciasta  . Przeciąć na 3 części .  Na jednym kawałku ciasta położonym na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ) ułożyć kapustę a na niej płat ryby. Przykryć drugim płatem .Zasklepić brzegi . Z trzeciego kawałka ciasta zrobić dekoracje. Można oczywiście robić dowolne dekoracje ( gwiazdki, kwiatki, choinki ). Rozgrzać piekarnik do 200 stopni .Wstawić blachę i piec 25-35 minut aż kulebiak będzie rumiany . Podawać z czystą zupą rybną do popicia ( lub czystym barszczem czerwonym ). 

Na Wigilię można zrobić taki kulebiak z kapustą iż grzybami i rybą .
Można z tej porcji zamiast jednego dużego kulebiaka zrobić 4 małe porcje.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

20 stopni czy 200???

Unknown pisze...

Oczywiście 200 * - zero mi uciekło - przepraszam już poprawiłam