Pszenica z makiem i miodem . Tradycyjne danie Wigilijne rodem z Kresów .Nie wszyscy za tym przepadają.
Czas : 5 godzin + 12 godzin moczenie pszenicy
Składniki :30 dag pszenicy ( bez łusek )
20 dag maku
Orzechy łuskane
Rodzynki
Miód
Pszenicę namoczyć na noc . Gotować 4 godziny , aż będzie miękka . Odcedzić. Mak sparzyć i ugotować . Zmielić 2 razy. Wymieszać ostudzoną pszenicę , mak , miód, rodzynki, usiekane orzechy .
Niektórzy dodają jeszcze słodkiej śmietanki .
2 komentarze:
Kutia zawsze na stole u mnie jest,ale pszenicy nigdy po calonocnym moczeniu nie gotowalam 4 godziny!!! czy nie za dlugo??? u mnie po najdluzej godzinnym gotowaniu jest gotowa do spozycia.
Wesolych Swiat :)
Żadko robiłam Kutię . Kazali gotować na bardzo małym gazie tak długo to tak robię . Nie rozgotowała się . A teraz robię wersje która mi bardziej smakuje i jest prostsza - ale przepis zdradzę po Świętach jak już wszystko pospisuję .
Prześlij komentarz