czwartek, 22 grudnia 2011

Kutia


Pszenica z makiem i miodem . Tradycyjne danie Wigilijne rodem z Kresów .Nie wszyscy za tym przepadają.

Czas : 5 godzin + 12 godzin moczenie pszenicy

Składniki :30 dag pszenicy ( bez łusek )
                  20 dag maku
                  Orzechy łuskane
                  Rodzynki
                  Miód
                 

Pszenicę namoczyć na noc . Gotować 4 godziny , aż będzie miękka . Odcedzić. Mak sparzyć i ugotować . Zmielić 2 razy. Wymieszać ostudzoną pszenicę , mak , miód, rodzynki, usiekane orzechy .

Niektórzy dodają jeszcze słodkiej śmietanki .

2 komentarze:

Gosia pisze...

Kutia zawsze na stole u mnie jest,ale pszenicy nigdy po calonocnym moczeniu nie gotowalam 4 godziny!!! czy nie za dlugo??? u mnie po najdluzej godzinnym gotowaniu jest gotowa do spozycia.

Wesolych Swiat :)

Unknown pisze...

Żadko robiłam Kutię . Kazali gotować na bardzo małym gazie tak długo to tak robię . Nie rozgotowała się . A teraz robię wersje która mi bardziej smakuje i jest prostsza - ale przepis zdradzę po Świętach jak już wszystko pospisuję .