Ogórki to nie tylko mizeria . Warto spróbować innych połączeń smakowych tego jednego z najpopularniejszych warzyw .
Czas :10 minut
Składniki:
1 długi ( tzw. wężowy ogórek )
1/2 mango ( dojrzałe - miękkie )
4 łyżki oleju z pestek winogron
sok z cytryny do smaku
sól
grubo mielony pieprz
miód do smaku ( powinno starczyć 1 płaska łyżeczka )
1 łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
1 łyżka pokrojonego kopru
Ogórka i mango umyć . Mango obrać ze skórki i usunąć pestkę . Od ogórka odciąć końcówki i przekroić na pół . Pociąć za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie prawie przezroczyste paski . Kawałek ogórka pociąć w tzw. julienkę ( nożem lub specjalną obieraczką- niekoniecznie ale dekoracyjnie to wygląda ) . Mango pokroić w cienkie paski tak jak ogórek .
Przygotować dresing z oleju , soku z cytryny , miodu , musztardy , kopru .Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać ogórki z mango . Układać na sałacie - skropić dresingiem .
1 komentarz:
To musi być pyszne :) Robiłam tego typu surówkę, ale zamiast mango używałam melona - genialne orzeźwienie w opały (do których teraz nam niestety daleko:( )
Prześlij komentarz