czwartek, 22 grudnia 2011

Łosoś smażony z pieczarkami


Łosoś w każdej postaci jest smaczny .To taka szybka bardzo smaczna jego postać.

Czas : 30 minut

Składniki :

2 kawałki łososia ( steki , filet )
8 dużych pieczarek
4 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki oliwy aromatyzowanej truflami lub prawdziwkami
4 łyżki masła klarowanego ( lub jeśli nie ma to prawdziwe – nie mix )
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz mielony

Łososia skropić sokiem z cytryny , posolić i popieprzyć z obu stron .Na jednej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego i 2 łyżki klarowanego masła i smażyć na rumiano  pokrojone w grube plastry pieczarki .Gdy będą gotowe lekko posolić . W trakcie smażenia pieczarek na drugiej mniejszej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego, oliwę aromatyzowaną i 2 łyżki masła . Położyć łososia i usmażyć na rumiano z obu stron .Pieczarki razem z tłuszczem przełożyć na łososia razem z tłuszczem i dusić na małym gazie przez 5 minut.

Podawać z ziemniakami z wody i sałatą .

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Uwielbiam łososia. Poproszę porcję, pychotka :).