czwartek, 22 grudnia 2011

Pieczeń z dzika wg z grzybami z Garnka rzymskiego


Takie pieczyste z dziczyzny trochę na szybkiego ( kiedy nie ma specjalnie czasu na dłuższe trzymanie mięsa w marynacie ) .

Czas : 2,5 godziny + minimum 12 godzin marynowanie

Składniki :

1 kg chudego mięsa od szynki z dzika
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
1 łyżka majeranku
1 łyżka ( płaska ) miodu
3 roztarte ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju 
1 łyżka smalcu
2 duże cebule
2 obrane marchewki
8- 10  kapeluszy grzybów suszonych ( najlepiej prawdziwki ale jak nie ma to mogą być podgrzybki )
3 kulki ( rozgniecione ) jałowca
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
½  szklanki wody
2 łyżeczki mąki  

Zrobić pastę z oleju ( 2 łyżki ), sosu sojowego , przypraw ( sól, pieprz, majeranek, czosnek, jałowiec , miód  ) .Natrzeć mięso . Ułożyć w szklanym lub kamionkowym przykrywanym pojemniku .Obłożyć liściem laurowym , zielem angielskim .Przykryć i zostawić w lodówce na minimum 12 godzin .
Mięso wyjąć z marynaty, uformować do pieczenia ( jeśli trzeba obwiązać sznurkiem lub pospinać wykałaczkami  )Na patelni rozgrzać smalec z łyżką oleju  i obsmażyć mięso  na rumiano ze wszystkich stron .
Namoczyć Garnek rzymski przez 15 minut .
Mięso ułożyć w Garnku, obsypać pokrojoną w talarki cebulą , dodać  , namoczone w ½ szklanki wody  grzyby wraz z woda z moczenia , marchew  , marynatę od mięsa .Przykryć .Wstawić do zimnego  piekarnika i ogrzewać aż temperatura dojdzie  do 100 C  .Podkręcić piekarnik na 180 C , a gdy już osiągnie tą temperaturę na 220 C . Piec 1,5  godziny od tego momentu  .
Wyjąć mięso , usunąć wiązanie .Wyjąć grzyby, marchew . Grzyby  pokroić w paseczki. Sos przetrzeć przez sito, zagęścić 2 łyżeczkami mąki roztartej z łyżką oleju .Marchew z pieczenia podać razem z mięsem ( jest pyszna ) .

Oczywiście można piec tradycyjnie w brytfance podlewając w trakcie pieczenia wodą .Ja piekę w Garnku rzymskim bo go mam i jest mi tak wygodniej .

Brak komentarzy: