poniedziałek, 12 grudnia 2011

Pociski


Pyzy z mięsem o podłużnym kształcie . Zwane inaczej cepeliami lub kartaczami .



Czas :1,5 godziny

Składniki :
80 dag ziemniaków 
5 dag mąki
szczypta soli
20 dag mielonego mięsa
1 łyżka oliwy
1 usiekana drobno cebula
sól
 ½ łyżki majeranku
pieprz mielony
25 dag boczku do okraszenia


Połowę ziemniaków ugotować i zrobić z nich puree ( bez dodatków ) . Pozostałe ziemniaki utrzeć na tarce jarzynowej jak na placki ziemniaczane . Włożyć na gazę i odcisnąć . Oba rodzaje ziemniaków wymieszać dodając mąkę i ½ łyżeczki soli . Wyrobić ciasto . Podzielić na 12-20 części ( zależy jak duże pociski chcemy mieć – ja robię mniejsze ). Cebule podsmażyć na oliwie na złoto . Dodać do niej mięso , sól , pieprz , majeranek . Porcje ciasta kłaść na dłoni i spłaszczać nadając jej owalny – podłużny kształt . Na każdą część ciasta kłaść farsz . Zlepiać cepeliny . Układać ,, szwem „ do dołu na posypanej mąką stolnicy . Dotować na osolonym wrzątku przez 20 minut , aż wypłyną . Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać okraszone skwarkami wytopionymi z boczku .

Do pocisków można zrobić sos z 10 dag usmażonego na skwarki boczku , 1 usiekanej cebuli usmażonej na złoto , 4 łyżek kwaśnej śmietany , soli i pieprzu mielonego . Wszystkie składniki sosu wymieszać , doprawić i polewać nim pociski .
Doskonałe są też pociski podsmażane na rumiano po pokrojeniu na plastry .

Brak komentarzy: