Pyzy z mięsem o podłużnym kształcie . Zwane inaczej
cepeliami lub kartaczami .
Czas :1,5 godziny
Składniki :
80 dag ziemniaków
5 dag mąki
szczypta soli
20 dag mielonego mięsa
1 łyżka oliwy
1 usiekana drobno cebula
sól
½ łyżki majeranku
pieprz mielony
25 dag boczku do okraszenia
Połowę ziemniaków ugotować i zrobić z nich puree ( bez
dodatków ) . Pozostałe ziemniaki utrzeć na tarce jarzynowej jak na placki
ziemniaczane . Włożyć na gazę i odcisnąć . Oba rodzaje ziemniaków wymieszać
dodając mąkę i ½ łyżeczki soli . Wyrobić ciasto . Podzielić na 12-20 części (
zależy jak duże pociski chcemy mieć – ja robię mniejsze ). Cebule podsmażyć na
oliwie na złoto . Dodać do niej mięso , sól , pieprz , majeranek . Porcje
ciasta kłaść na dłoni i spłaszczać nadając jej owalny – podłużny kształt . Na
każdą część ciasta kłaść farsz . Zlepiać cepeliny . Układać ,, szwem „ do dołu
na posypanej mąką stolnicy . Dotować na osolonym wrzątku przez 20 minut , aż
wypłyną . Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać okraszone skwarkami wytopionymi z
boczku .
Do pocisków można zrobić sos z 10 dag usmażonego na skwarki
boczku , 1 usiekanej cebuli usmażonej na złoto , 4 łyżek kwaśnej śmietany ,
soli i pieprzu mielonego . Wszystkie składniki sosu wymieszać , doprawić i
polewać nim pociski .
Doskonałe są też pociski podsmażane na rumiano po
pokrojeniu na plastry .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz