wtorek, 13 grudnia 2011

Zimowe leczo z kurczakiem


W sezonie mrożę sobie bazę na leczo tzn.  pokrojone w paseczki papryki różnych kolorów i rodzajów . A potem tylko dodaję mięso , wędliny i przyprawy i duszę . Robię różne wersje zależnie od tego co jest w domu . Ważne by była cebulka , pomidory i coś mięsnego .

Czas : 1 godzina

Składniki :
4 pokrojone w paski (  wypestkowane  zamrożone papryki
2 pomidory
3 cebule
1 pierś kurczaka
20 dag wędzonki
1 kiełbasa śląska drobiowa
1 kiełbasa ( wielkości śląskiej ) podwędzana 
1 kostka bulionu drobiowego
sól
pieprz mielony
papryka mielona
maggi w płynie do smaku
olej z pestek winogron

Pokrojoną  drobno cebulę zeszklić na kilku łyżkach oleju. Wędzonkę i kiełbasy pokroić ( boczek w drobną kostkę, a wędliny w pół plasterki ). Dorzucić do cebuli i smażyć mieszając aż się zrumienią .

Pomidory pokroić w kostkę i dorzucić do garnka .

Pierś z kurczaka pokroić , posolić i posypać mieloną papryką . Usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju .

Przełożyć do garnka .Dołożyć kostki bulionowe i rozmrożoną paprykę .Dolać 1/4 szklanki oleju  Wymieszać . Przykryć . Dusić na małym gazie 30 minut .

Doprawić do smaku mielonym pieprzem , mieloną papryką i maggi.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami .

1 komentarz:

grazyna pisze...

Przyjemnie przywołać smaki lata ! Pyszne leczo :)
Ja sobie zamroziłam kawałki kabaczka i papryki na zimowe leczo - dodaje do tego pomidory z puszki.