W sezonie mrożę sobie bazę na leczo tzn. pokrojone w paseczki papryki różnych kolorów i rodzajów . A potem tylko dodaję mięso , wędliny i przyprawy i duszę . Robię różne wersje zależnie od tego co jest w domu . Ważne by była cebulka , pomidory i coś mięsnego .
Czas : 1 godzina
Składniki :
4 pokrojone w paski ( wypestkowane zamrożone papryki
2 pomidory
3 cebule
1 pierś kurczaka
20 dag wędzonki
1 kiełbasa śląska drobiowa
1 kiełbasa ( wielkości śląskiej ) podwędzana
1 kostka bulionu drobiowego
sól
pieprz mielony
papryka mielona
maggi w płynie do smaku
olej z pestek winogron
Pokrojoną drobno cebulę zeszklić na kilku łyżkach oleju. Wędzonkę i kiełbasy pokroić ( boczek w drobną kostkę, a wędliny w pół plasterki ). Dorzucić do cebuli i smażyć mieszając aż się zrumienią .
Pomidory pokroić w kostkę i dorzucić do garnka .
Pierś z kurczaka pokroić , posolić i posypać mieloną papryką . Usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju .
Przełożyć do garnka .Dołożyć kostki bulionowe i rozmrożoną paprykę .Dolać 1/4 szklanki oleju Wymieszać . Przykryć . Dusić na małym gazie 30 minut .
Doprawić do smaku mielonym pieprzem , mieloną papryką i maggi.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami .
1 komentarz:
Przyjemnie przywołać smaki lata ! Pyszne leczo :)
Ja sobie zamroziłam kawałki kabaczka i papryki na zimowe leczo - dodaje do tego pomidory z puszki.
Prześlij komentarz