piątek, 2 grudnia 2011

Przekąska z wędzonego karmazyna


Mini kanapeczki z wędzonego karmazyna i ogórkiem - doprawiona ketchupem.




Czas : 15 minut
Składniki :
wędzony karmazyn
świeży ogórek
mini wafelki kukurydziane ( lub krążki wycięte z pumpernikla lub chleba tostowego )
ketchup
pomidorki cherry do dekoracji
natka pietruszki do dekoracji
czarnuszka lub grubo mielony czarny pieprz do dekoracji
majonez do dekoracji

Karmazyna obrać dokładnie ze skóry i ości . Podzielić na  kawałki.

Umyć ogórek , odciąć oba końce . Obieraczką pociąć ogórek na cienkie paski . 

Mini wafle kukurydziane posmarować ketchupem .

Kawałki karmazyna zawijać w paski ogórka i układać na kanapeczki .

Dekorować plasterkiem pomidorka cherry , kleksikiem majonezu, listkiem natki pietruszki i odrobiną czarnuszki ( lub grubo zmielonego czarnego pieprzu ). 
Zrobiłam na wafelkach kukurydzianych ale uważam , że równie smaczne  na pumperniklu lub chlebie tostowym z którego wycięto krążki ( kieliszkiem do jajek na miękko ) .

1 komentarz:

forum kulinarne pisze...

Jaka elegancka przystawka.