Zainspirował mnie pomysł na sos na bazie szampana .Szampana nie było - było zamrożone białe wino wytrawne .A że szczupak lubi koperek postanowiłam zrobić koperkowy sos do smażonego na maśle szczupaka .
Czas : 30 minut
Składniki :
4 dzwonka ze szczupaka
1/2 cytryny
1/4 szklanki wytrawnego białego wina
2 łyżki masła
3/4 szklanki słodkiej śmietanki
olej z pestek winogron
mąka
1 żółtko
sól
pieprz czarny grubo mielony
cukier
koperek
Szczupaka umyć i osuszyć . Przygotować marynatę z soku cytrynowego , 4 łyżek oleju , 2 łyżek pokrojonego koperku , szczypty pieprzu .
Szczupaka umyć i osuszyć . Przygotować marynatę z soku cytrynowego , 4 łyżek oleju , 2 łyżek pokrojonego koperku , szczypty pieprzu .
Zalać rybę i odstawić na 1 godzinę .
Wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .Posolić rybę szczyptą . Oprószyć mąką
i usmażyć na rozgrzanym oleju .
Sos zaczynamy robić od rozpuszczenia w garnuszku 2 łyżek masła .Wsypać koper ( ja dałam ok. 4 łyżek pokrojonego ) i chwile smażyć mieszając .Zasypać 1 płaską łyżką mąki .
Wymieszać . Wlać wino i śmietankę . Żółtko rozprowadzić odrobiną sosu
i wlać do garnuszka . Doprawić sos do smaku szczyptą cukru i soki .
Podałam z makaronem dyniowym ( Tagliatelle ) .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz