Bardzo smaczna . Doskonale znany przepis na rybę w jarzynach . Do tej pory robiłam raczej dorsza po grecku. Ostatnio pojawiła się panga. Ma białe , smaczne mięso . Doskonale smakuje smażona , gotowana na parze , no i oczywiście po grecku
Czas : 1 ½ godziny + 12 godzin na odstanie
Składniki :1 kg pangi
½ kg cebuli
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
1 średni przecier pomidorowy
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Pieprz mielony
Sól
Cukier
Mąka
Oliwa do smażenia
2 szklanki wody
Filety ryby przekroić na kawałki ( ok. 5 cm ). Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie.
Odłożyć. Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Na oliwie zeszklić cebulę . Dołożyć do niej utarte warzywa . Chwilę smażyć . Podlać wodą i dusić 30 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy , przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.
Odłożyć. Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Na oliwie zeszklić cebulę . Dołożyć do niej utarte warzywa . Chwilę smażyć . Podlać wodą i dusić 30 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy , przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz