czwartek, 22 grudnia 2011

Spod piramid na Wigilię


Okoń nilowy jako Wigilijne danie- a czemu nie ?




Czas : 30 minut  + marynowanie

Składniki :

2 porcje filetów z okonia nilowego
olej słonecznikowy
2 łyżki masła
sok z 2 cytryn
pieprz kolorowy grubo mielony
sól
mąka do oprószenia
6 kapeluszy prawdziwków
Zmieszać sok z cytryn z olejem  ( 2 łyżki ), szczyptą soli, pieprzu i zalać marynatą filety. Zostawić  na godzinę w marynacie . Osuszyć dokładnie .
Ugotować prawdziwki w małej ilości wody .Odcedzić ( wywar użyć np. do kapusty z grzybami ) .
Rozgrzać na patelni olej z masłem . Włożyć borowiki i chwilę smażyć przewracają kilka razy . Zdjąć grzyby z patelni . Filety oprószyć mąką . Kłaść rybę  na tłuszcz i smażyć aż się zarumieni . Przełożyć na drugą stronę i tak samo usmażyć na rumiano .Dołożyć grzyby ( 2 kapelusze pokroić w paseczki- 4 zostawić w całości ) .

Bardzo smaczna alternatywa dla karpia .

Brak komentarzy: