czwartek, 29 grudnia 2011

Ryż na ,, bogato "


Ni to pilaw ni udawane risotto - takie coś z takim czymś czyli ryż duszony na bulionie z warzywami i skrzydełkami kurczaka .
To są proporcje na 2 osoby ( z tego jedna mała ) - oczywiście ilość skrzydełek w potrawie można zwiększyć .

Czas : 45 minut
Składniki :
3 skrzydełka z kurczaka
1 torebka ryżu ( używam paraboliczny ) -10 dag
1 marchewka
kawałek zielonej części pora
1/2 szklanki konserwowej kukurydzy
5 pieczarek średniej wielkości
1 pomidor
1/4 czerwonej papryki ( bez pestek i gniazda nasiennego )
3 łyżki oleju
1 kostka bulionu drobiowego ( Knorr )
pieprz kolorowy grubo mielony
garść natki pietruszki
2 szklanki wody


Skrzydełka z kurczaka umyć ,  osuszyć , odciąć końcówki .Przeciąć każde na pół . Posypać pieprzem kolorowym grubo mielonym. W garnku lub woku rozgrzać olej . Włożyć mięso

i obsmażyć rumieniąc .

Pieczarki pokroić i dodać do skrzydełek - niech się również zrumienią .

Obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) marchewkę .Dołożyć do potrawy - podsmażyć mieszając .Tak samo postąpić z porem , a potem papryką  tzn.: pokroić i wrzucić do garnka - podsmażyć .

Na obsmażone skrzydełka i warzywa wsypać ryż - mieszając smażyć przez 5 minut .

No i na koniec pokroić pomidory , odsączyć kukurydzę z zalewy i oba składniki dołożyć do garnka .Wlać 2 szklanki wody .Dodać kostkę bulionową

i dusić na bardzo małym gazie ok.40 minut tak by skrzydełka były miękkie a ryż wchłonął całą wodę .

Natkę pietruszki usiekać i wymieszać z potrawą .

Brak komentarzy: