,, Dziubana " czyli bardzo drobno pokrojona przez Babcię -Babunię ( Basię ) sałatka to mistrzostwo wykonania . Trzeba świętej cierpliwości . Wszyscy uwielbiają taką sałatkę . Zwykła jarzynowa , bez udziwnień - pyszna . Zawsze robiona na Święta .
Czas : 1 godzina
Składniki:
1 opakowanie marchewki z groszkiem ( w zalewie ok. 400 mll ) - lub zamiennie 3 marchewki i mała puszka groszku
4 jajka
4 ziemniaki
1 duża pietruszka
kawałek selera wielkości pietruszki
słoik korniszonów ( 400 mll )
majonez
musztarda
sól
cukier
pieprz mielony
1 łyżka oleju
Ugotować ziemniaki , seler , pietruszkę ( w mundurkach ) i jajka na twardo .Ostudzić i obrać ( tu dołożyłyśmy jeszcze 1 marchewkę z gotowania wywaru na zupę grzybową ).
Odcedzić marchewkę z groszkiem .Odlać korniszony z zalewy .Pokroić bardzo drobno wszystkie składniki .Wrzucić do miski i dodać olej .
Delikatnie zamieszać ( dodanie oleju pozwala wymieszać składniki tak by się nie zlepiały i łatwiej mieszały z majonezem.Włożyć majonez , delikatnie przyprawić - wymieszać . Sprawdzić czy nie trzeba doprawić . Zostawić w lodówce na kilka godzin by sałatka przeszła smakiem .
Podaję albo w większej miseczce albo podzieloną na porcje .Wierzch smaruję warstwą majonezu i układam stosowną dekorację . Tym razem najprostszą - brzegi otoczyłam pokrojonym koprem imitującym igliwie , a z papryki czerwonej powycinałam czerwone gwiazdki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz