wtorek, 27 grudnia 2011

Kapusta z grzybami na oleju orzechowym


Tradycyjna potrawa na Wigilię . Użycie oleju orzechowego nadaje jej dodatkowo wspaniałego aromatu .Nadal dominuje smak kapusty i grzybów a orzechowy olej nadaje tylko lekką nutę orzechową .




 Czas : 3 dni

Składniki :

3  kg kiszonej kapusty
2 dag suszonych prawdziwków
20 dag suszonych podgrzybków
1 łyżka miodu
½ szklanki oleju orzechowego
pieprz mielony



Trzy dni przed Wigilią przepłukać kapustę kiszoną by nie była za kwaśna .Zalać wodą i gotować ok. 2 godzin. 

W tym czasie grzyby namoczyć na 2 godziny- zlać wodę w której się moczyły . Zalać 3 szklankami wody i ugotować . 

Kapustę odcedzić .Grzyby odcedzić ,wlewając wywar z ich gotowania do kapusty .Grzyby pokroić w paseczki i dodać do kapusty. Wlać olej . Włożyć miód . Wymieszać . Dusić kapustę na małym gazie godzinę .

Odstawić w zimne miejsce do następnego dnia ( np. na balkon - dobrze by było żeby kapusta sie przemroziła ).
Następnego dnia dusić kapustę znów 2 godziny na małym gazie . Odstawić w zimne miejsce .
W Wigilię ponownie dusić na małym gazie godzinę mieszając by nie przywarła do dna .W Wigilię dusimy kapustę odkrytą tak by nadmiar płynu odparował .Doprawić do smaku solą , maggi , pieprzem i jeśli trzeba to szczyptą cukru. Zagotować .
Taka kapustka jest prawie identyczna z normalnie robioną - olej orzechowy daje tylko delikatną orzechowa nutkę prawie nie wyczuwalną , a jednak coś w tym pysznego jest .

Kapusty z grzybami robię zawsze więcej niż potrzebuję na Wigilię i mrożę . Można na jej bazie zrobić potem bigos , pierogi , krokiety lub podawać do pieczonych mięs , kluch itp.

Brak komentarzy: