sobota, 3 grudnia 2011

Skrzydełka w chili i ananasie


Pikantno słodkie skrzydełka z kurczaka pieczone , a wcześniej marynowane w sosie z chilli i ananasa . Bardzo proste danie z piekarnika .
Czas : 1 godzina + marynowanie
Składniki :
6 skrzydełek z kurczaka
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki Sosu chilli z ananasem
1 łyżeczka ( pełna ) miodu )
sól
pieprz czarny grubo mielony

Umyć i osuszyć skrzydełka z kurczaka . Zrobić marynatę z oleju , miodu , sosu chilii z ananasem , szczypty soli i pieprzu .

Natrzeć skrzydełka i zostawić w marynacie na 30 minut .Ułożyć skrzydełka w szklanym naczyniu żaroodpornym i polać pozostałą marynatą . Wstawić do piekarnika . Nastawić temperaturę na 200 * C i piec ok. 50 minut ( od chwili kiedy temperatura się ustali ) . Skrzydełka powinny być rumiane .

Moim zdaniem doskonałym dodatkiem do nich będzie ryż duszony na bulionie o lekko cytrynowym smaku i marynowane w podobnej marynacie i podsmażone plastry ananasa .

Brak komentarzy: