Fascynuje
mnie sprawdzanie połączeń smakowych i wykorzystania produktów w
niekonwencjonalny sposób.
Czas
: 30 minut
Składniki
:
20
dag filetów rybnych ( bez skóry , o delikatnym smaku - użyłam soli )
20
dag mrożonego szpinaku mielonego
6
jajek
4
wafle extra cienkie kukurydziane Good Food
szczypta
soli
szczypta
pieprzu
4
łyżki pokrojonego koperku
olej
Rozmrożoną
i osuszoną rybę , rozmrożony szpinak, pokruszone wafle , jajka , koper
-zmiksować w malakserze . Dodać sól i pieprz . Dobrze wymieszać. Rozgrzać
kwadratową patelnię do omletów i posmarować ją olejem. Wlać pierwszą warstwę
omletu ( 1 łyżka wazowa nie pełna )- poruszając patelnią rozprowadzić po całej
powierzchni . Gdy masa się zetnie zrolować za pomocą drewnianych łopatek i
zostawić na końcu patelni . Na wolną powierzchnię wylać następną porcję masy
omletowej . Gdy masa się zetnie ponownie całość zrolować . I tak postępować aż
całość zostanie usmażona .Na patelnie wlać 2 łyżki oleju i przesunąć rulon omletu na skos . Podsmażyć
przewracając delikatnie na druga stronę .
Zsunąć
na deskę do krojenia i pociąć na grube paski . Podawać z ostrymi sosami o
orientalnych smakach ( podałam z sosem chilli z cytryną bo taki smak mi pasował
) .
Inspiracją
dla tego dania były japońskie omlety Tamagoyaki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz