środa, 28 grudnia 2011

Zielony omlet rybny


Fascynuje mnie sprawdzanie połączeń smakowych i wykorzystania produktów w niekonwencjonalny sposób.


Czas : 30 minut
Składniki :
20 dag filetów rybnych ( bez skóry , o delikatnym smaku - użyłam soli )
20 dag mrożonego szpinaku mielonego
6 jajek
4 wafle extra cienkie kukurydziane Good Food
szczypta soli
szczypta pieprzu
4 łyżki pokrojonego koperku
olej
Rozmrożoną i osuszoną rybę , rozmrożony szpinak, pokruszone wafle , jajka , koper -zmiksować w malakserze . Dodać sól i pieprz . Dobrze wymieszać. Rozgrzać kwadratową patelnię do omletów i posmarować ją olejem. Wlać pierwszą warstwę omletu ( 1 łyżka wazowa nie pełna )- poruszając patelnią rozprowadzić po całej powierzchni . Gdy masa się zetnie zrolować za pomocą drewnianych łopatek i zostawić na końcu patelni . Na wolną powierzchnię wylać następną porcję masy omletowej . Gdy masa się zetnie ponownie całość zrolować . I tak postępować aż całość zostanie usmażona .Na patelnie wlać 2 łyżki oleju  i przesunąć rulon omletu na skos . Podsmażyć przewracając delikatnie na druga stronę .
Zsunąć na deskę do krojenia i pociąć na grube paski . Podawać z ostrymi sosami o orientalnych smakach ( podałam z sosem chilli z cytryną bo taki smak mi pasował ) .
Inspiracją dla tego dania były japońskie omlety Tamagoyaki .

Brak komentarzy: