Z przyjemnością zabrałam się dziś za gotowanie obiadu - zupełnie nie świątecznego .
Kuleczki paprykowe z indyka
Delikatne - smażone prawie bez tłuszczu kotleciki z indyka z papryką i ziołami . Lekko podsmażone a potem duszone .
Czas : 45 minut
Składniki :
25 dag mięsa mielonego z indyka
1/2 czerwonej papryki
5-6 gałązek natki pietruszki
2 gałązki mięty
pieprz kolorowy grubo mielony
2 łyżki oleju
sól
maggi
1/2 szklanki wody
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
mąka do oprószenia
Do mięsa dodać jajko .Paprykę ( z usuniętymi gniazdami nasiennymi ) pokroić w bardzo drobną kosteczkę - połowę odłożyć . Zioła drobno pokroić ( połowę odłożyć ) .Tak samo pokroić szczypior .Do mięsa dodać połowę papryki , zioła , szczypior , bułkę tartą .
Wyrobić dokładnie masę mięsną .Doprawić do smaku maggi i grubo mielonym kolorowym pieprzem .
Uformować 6-8 małych kotlecików .Obtoczyć je w mące .Na patelni (ja użyłam patelni Dry Cooker Delimano - ale może być inna z przykryciem ) rozgrzać olej i położyć na nim kotleciki .Obsmażyć z jednej strony - przełożyć na drugą - obsmażyć .Dodać resztę pokrojonej papryki i podlać wodą . Skropić maggi .
Przykryć i dusić 10 minut .Posypać odłożonymi ziołami .
Podawać z ziemniakami puree i surówką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz