poniedziałek, 23 stycznia 2012

Barszcz biały

Jedno z zwyczajowych dań Wielkanocnych .Najsmaczniejszy na wywarze z białej kiełbasy .Chętnie robię nie tylko na Święta.



Czas : 50 minut

Składniki : 8 średnich białych kiełbasek
                    8 jajek ugotowanych na twardo
                    2 marchewki
                    1 pietruszka
                    1/8 selera
                    ½ pory
                    1 biały barszcz w proszku ( taki na litr wody)
                    ½ szklanki słodkiej śmietany
                    2 łyżki usiekanej natki pietruszki
                    ¾ litra wody

Ugotować wywar z warzyw .
Wyjąć warzywa.
Do wywaru włożyć kiełbaski .
Doprowadzić wywar do wrzenia.
Zmniejszyć płomień gazu i parzyć kiełbaski przez 20 minut .
Wyjąć kiełbaski .
Barszcz biały rozrobić w ½ szklanki zimnej wody i wlać do wywaru.
Gotować 10 minut.
Zaprawić śmietanką .
Włożyć do zupy pokrojone w ósemki jajka i pokrojone w plasterki kiełbaski . Podawać posypaną usiekaną natką pietruszki . 




Brak komentarzy: