wtorek, 10 stycznia 2012

Barszcz czerwony czysty do popicia :


Esencjonalny barszcz czerwony czysty tradycyjnie podawany jest w towarzystwie pasztecików, krokietów, diablotek , pierożków itp. Doskonały na wszelkiego rodzaju przyjęcia do podania późno wieczorem .Istnieje wiele odmian takiego barszczyku .



Czas : 1 godzina

Składniki :30 dag wołowiny rosołowej
                   ½ kg porcji rosołowej z indyka
                   3 marchewki
                  1 pietruszka
                  1/8 selera
                  ½ pory
                  1 cebula
                  1 suszony grzybek
                  3 liście laurowe
                  4 ziela angielskie
                  1  kg obranych i pokrojonych buraków ( -1 sztuka utarta na surowo i
                   pozostawiona )
                  1 ząbek czosnku
                  1 łyżka soku z cytryny
                  pieprz  mielony
                  majeranek
                  maggi w płynie
                 1 ½ litra wody
                 3 kostki bulionu drobiowego ( lub wołowego Knorra )

Mięso , warzywa , przyprawy , buraki zalać wodą. Gotować 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić . Doprawić sokiem z cytryny , pieprzem mielonym , majerankiem . Przelać przez utartego surowego buraka wyłożonego na sitku ( nabierze ładnego czerwonego koloru ).

Podawać w bulionówkach lub filiżankach .
Mięso obrać od kości i razem z warzywami i grzybkiem zmielić , a następnie użyć jako farsz do pierogów , krokietów lub naleśników .

Brak komentarzy: