Esencjonalny barszcz czerwony
czysty tradycyjnie podawany jest w towarzystwie pasztecików, krokietów,
diablotek , pierożków itp. Doskonały na wszelkiego rodzaju przyjęcia do podania
późno wieczorem .Istnieje wiele odmian takiego barszczyku .
Czas : 1 godzina
Składniki :30 dag wołowiny rosołowej
½ kg porcji rosołowej z
indyka
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
1 cebula
1 suszony grzybek
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kg obranych i pokrojonych buraków ( -1 sztuka
utarta na surowo i
pozostawiona )
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
pieprz mielony
majeranek
maggi w płynie
1 ½ litra wody
3 kostki bulionu drobiowego (
lub wołowego Knorra )
Mięso , warzywa , przyprawy ,
buraki zalać wodą. Gotować 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić .
Doprawić sokiem z cytryny , pieprzem mielonym , majerankiem . Przelać przez
utartego surowego buraka wyłożonego na sitku ( nabierze ładnego czerwonego
koloru ).
Podawać w bulionówkach lub
filiżankach .
Mięso obrać od kości i razem z
warzywami i grzybkiem zmielić , a następnie użyć jako farsz do pierogów ,
krokietów lub naleśników .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz